top of page
Image by John Arano

MammaBebis

För dig som varit gravid och fött barn.

MammaBebis

Som nybliven mamma kan det vara svårt och kännas överväldigande att börja tänka på träning och aktivitet när man precis fått sitt barn som tar upp största delen av ens tid och tankeverksamhet. Kroppen har dessutom genomgått en enorm förändring – både fysisk och psykiskt. Det finns mängder av faktorer att ta hänsyn till när det gäller uppstart av aktivitet och träning för en nybliven mamma – till exempel hur graviditeten fortlöpt, hur aktiv man har kunnat vara under graviditeten, hur förlossning gått (kejsarsnitt/vaginalt), amning, sömn mm. För att kunna hjälpa dig på bästa sätt börjar vi alltid med ett individuellt besök och pratar igenom alla dessa faktorer och gör en undersökning av rygg/bäckenleder/mage. Efter detta kan vi ge individuella råd och träningsupplägg anpassat efter dina förutsättningar.

Relaterade ämnen

Se vad vi kan hjälpa dig med!

Individuell bedömning och rådgivning

Individuell bedömning och rådgivning av fysioterapeut. Besöket kan du ha fysiskt på vår klinik i Lund eller i Malmö eller via ett videobesök. 

Gruppträning

Kom och träna med andra nyblivna mammor. Detta är till för dig som varit hos oss på ett individuellt nybesök MammaBebis och kommit i gång med lättare kom igång-träning. När du börjar i grupp är olika, ofta som tidigast efter 2 månader postpartum. Vi tränar dagtid 2 ggr/veckan under 8 veckor. Träningen är anpassad efter att du nyligen varit gravid och fött barn och kommer stegras individuellt (även om vi är i grupp är det viktigt att varje specifik övning är på rätt nivå för just dig). Fokus ligger på styrka och kondition för att komma tillbaka till en icke-gravid kropp samt för att orka med vardagen som småbarnsförälder.
Efter genomgången gruppträningsperiod bokar vi in ett individuellt återbesök där vi pratar om fortsatt träning och följer upp eventuella kvarstående besvär.

Bäckensmärta eller annan smärta

Hos vissa hänger bäckensmärta kvar ett tag även efter graviditet. Eller så börjar ländryggen eller bröstryggen mola efter långa dagar av bärande och matande. Kroppen kan ibland reagera på den ökade belastningen som sker när vi helt plötsligt börjar bära, vagga eller gå med vagn mer än vad vi är vana vid. Här gäller det att se över rutiner, ergonomi samt börja aktivera och träna det som behövs för att klara av den ökade belastningen.

"Kom igång" hjälp

Det är bra att komma i gång att röra kroppen efter en graviditet. Kroppen har gått igenom mycket förändringar under först graviditeten och sedan under förlossningen (vaginalt eller kejsarsnitt) och genom träning kan vi hjälpa kroppen att återfå styrka och anpassa sig till de nya förutsättningarna. Det som vi ofta börjar med är knipträning, magträning samt lätta övningar för resten av kroppen. Men det är inte alltid helt lätt att veta hur – eller på vilket sätt du ska börja att träna. Hos oss går vi tillsammans igenom ett program för att komma i gång med detta, utefter vad som passar dig bäst. Att börja med något litet är alltid grunden till att senare kunna stegra och göra träningen tyngre och mer utmanande.

Återgång till din vanliga träning

För dig som vill komma i gång med löpning igen hjälper vi gärna till.  Ta hjälp av vårt 10-veckors program där man tränar på egenhand 3 ggr/veckan och varierar raska promenader, jogging, intervaller och styrketräning. Målet är att efter 10 veckor klara att springa 30- eller 60 minuter (beroende på tidigare löparvana) smärtfritt och utan symtom från bäckenbotten.  Vi hjälper dig att individanpassa programmet så att det funkar för just dig och dina förutsättningar.
Det kan även vara återgång till annan träning som behöver trappas upp och anpassas innan du är redo att köra fullt ut. Kanske ska du tillbaka till en specifik sport?

Våra fysioterapeuter inom kvinnohälsa

Vi har ett team med specialutbildade fysioterapeuter som tar hand om allt från dig som tjej eller kvinna.
bottom of page